Káñina ISSN Impreso: 0378-0473 ISSN electrónico: 2215-2636

OAI: https://www.revistas.ucr.ac.cr/index.php/kanina/oai
Patterns for marking ingredients and order of processes in Costa Rican gastronomic texts
PDF (Español (España))

Keywords

lexicography
semi-specialized lexicography
definitional patterns
definitional markers
lexical-semantic relations
lexicografía
lexicografía semiespecializada
patrones definicionales
marcadores definicionales
relaciones léxico-semánticas

How to Cite

Hernández Delgado, M., Leoni de León, J. A., & Casasola Murillo, Édgar. (2019). Patterns for marking ingredients and order of processes in Costa Rican gastronomic texts. Káñina, 42(3), 97–116. https://doi.org/10.15517/rk.v42i3.35856

Abstract

In this paper, a synthesis of the procedures and results related to the first stage or pre-computational stage of the research project “Análisis de contextos definicionales en corpus de gastronomía tradicional en Costa Rica (CODEGAT)” [“Analysis of definitional contexts in corpora of traditional gastronomy in Costa Rica (CODEGAT)”] will be presented; in that stage, the linguistic resources for marking conceptual relations in gastronomic textual corpora in Costa Rican Spanish are studied. Specifically, the tasks for the identification of patterns associated with two types of features that were found as necessary in the formulation of a recipe (“ingredients” and “processes order”) will be explained, to finally propose a categorization of the markers that appear in such patterns, with typical examples of each class and of its possible contexts of appearance.
Key Words: lexicography, semi-specialized lexicography, definitional patterns, definitional markers, lexical-semantic relations.

https://doi.org/10.15517/rk.v42i3.35856
PDF (Español (España))

References

Aguilar, César. (2009). Análisis lingüístico de definiciones en contextos definitorios (Tesis doctoral). Universidad Nacional Autónoma de México.

Alarcón, Rodrigo. (2003). Análisis lingüístico de contextos definitorios en textos de especialidad (Tesis de licenciatura). Universidad Nacional Autónoma de México.

Alcina, Amparo y Valero, Esperanza. (2008). Análisis de las definiciones del diccionario cerámico científico-práctico. Sugerencias para la elaboración de patrones de definición. Debate Terminológico, 4. Recuperado de http://seer.ufrgs.br/index.php/riterm/article/download/23841/13830

Álvarez Masís, Yanory (Ed.). (2005). Cocina tradicional costarricense 1: Guanacaste y Región Central de Puntarenas. San José, Costa Rica: Ministerio de Cultura, Juventud y Deportes. Centro de Investigación y Conservación del Patrimonio Cultural: Imprenta Nacional.

Álvarez Masís, Yanory (Ed.). (2007). Cocina tradicional costarricense 2: Heredia y Limón. San José, Costa Rica: Ministerio de Cultura y Juventud. Centro de Investigación y Conservación del Patrimonio Cultural: Imprenta Nacional.

Álvarez Masís, Yanory (Ed.). (2010). Cocina tradicional costarricense 3: Cartago. San José, Costa Rica: Ministerio de Cultura y Juventud. Centro de Investigación y Conservación del Patrimonio Cultural: Imprenta Nacional.

Álvarez Masís, Yanory (Ed.). (2013a). Cocina tradicional costarricense 4: Alajuela y Heredia. San José, Costa Rica: Ministerio de Cultura y Juventud. Centro de Investigación y Conservación del Patrimonio Cultural/Instituto Costarricense de Turismo: Publiart, S. A.

Álvarez Masís, Yanory (Ed.). (2013b). Cocina tradicional costarricense 5: San José. San José, Costa Rica: Ministerio de Cultura y Juventud. Centro de Investigación y Conservación del Patrimonio Cultural/Instituto Costarricense de Turismo: Publiart, S. A.

Real Academia Española. (2014). Diccionario de la Lengua Española (23.a ed.) [DLE]. Madrid: Espasa.

Sierra, Gerardo y Alarcón, Rodrigo. (2002). Identification of recurrent patterns to extract definitory contexts. Lecture Notes in Computer Science, 2276, 436-438.

Sierra, Gerardo, Pozzi, Mara y Torres, Juan Manuel (Eds.). (2009). Proceedings. (1.st) International Workshop on Definition Extraction, 18 de setiembre de 2009, Borovets, Bulgaria. Recuperado de https://aclweb.org/anthology/W/W09/W094400.pdf

Sierra, Gerardo, Alarcón, Rodrigo y Aguilar, César. (2006). Extracción automática de contextos definitorios en textos especializados. Revista de Procesamiento de Lenguaje Natural, 37, 351-352.

Sierra, Gerardo. (2009). Extracción de contextos definitorios en textos de especialidad a partir del reconocimiento de patrones lingüísticos. linguaMATICA, 2, 13-37.

Soler, Victoria. (2005). Patrones lingüísticos para la búsqueda de información conceptual en el corpus textual especializado de la cerámica TXTCera. Recuperado de http://repositori.uji.es/xmlui/bitstream/handle/10234/79115/forum_2004_50.pdf?seq uence=1

Valero, Esperanza y Alcina, Amparo. (2009). Linguistic realization of conceptual features in terminographic dictionary definitions. En Gerardo Sierra, Mara Pozzi y Juan Manuel Torres (Eds.), Proceedings. (1.st) International Workshop on Definition Extraction (54-60). Borovets, Bulgaria.

Valero, Esperanza. (2009). Los marcadores lingüísticos en las definiciones del grupo conceptual ‘procesos de fabricación cerámica’. Recuperado de http://repositori.uji.es/xmlui/bitstream/handle/10234/78051/forum_2008_22.pdf?seq uence=1

Comments

Downloads

Download data is not yet available.