Analysis of the competitiveness on pig farming in Tejupilco and Luvianos, Mexico (2006-2018)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15517/am.v31i3.39337

Keywords:

pig farms, Backyard pig production, costs, incomes, profits

Abstract

Introduction. Meat pork production is rank third of all meats in Mexico after beef and broilers. Production is not enough to supply the national consumption and reduce imports. Objective. Analyze the evolution of costs, profitability and competitiveness of pig production in the regions of Tejupilco and Luvianos, located in the South of the State of Mexico. Materials and methods. The investigation was carried out using information from forty backyard and one technificated farms; A Policy Analysis Matrix was used. Matrices were elaborated of technical coefficients, prices of inputs and product and private budgets. Results. Private returns (RP) were at 26% for backyard ones and 43% for technifhicated one, while private cost ratio (RCP) was 0.35 for backyard ones and 0.17 for technical one, thus, greater competitiveness was observed in the latter. Conclusion. Indicators point out these two types of pig farms were profitable in 2018, and were competitives in relation to those obtained in 2006, it was mainly due to movements in constant terms of inputs costs, which decreased and the increase in the price of live pigs, which contributed producers taking actions to be more productive and efficient.

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Author Biographies

Juvencio Hernández-Martínez, Universidad Autonoma del Estado de Mexico

Doctor en Ciencias con especialidad en Economía. Profesor e Investigador en la Universidad Autónoma del Estado de México-Centro Universitario UAEM Texcoco. Miembro actual del Sistema Nacional de Investigadores (S.N.I) Nivel II. Línea de Investigación: Economía Agropecuaria y Comercio Internacional

Gabriela Rodríguez-Licea, Universidad Autonoma del Estado de Mexico

Doctora en Ciencias, con especialidad en Economía. Profesora e Investigadora en la Universidad Autónoma del Estado de México-Centro Universitario UAEM Amecameca. Miembro actual del Sistema Nacional de Investigadores (S.N.I), Nivel I.

Germán Gómez-Tenorio, Universidad Autonoma del Estado de Mexico

Doctor en Ciencias Agropecuarias y Recursos Naturales (Dr en C.A.R.N.), Profesor e Investigador de Tiempo Comnpleto en la Universidad Autónoma del Estado de M´éxico-Centro Universitario UAEM Temascaltepec.

Eugenio Guzmán-Soria, Instituto Tecnologico de Celaya

Doctor en Ciencias con Especialidad en Economía. Profesor e Investigador en el Instituto Tecnológico de Celaya, Guanajuato, México. Miembro actual del Sistema Nacional de Investigadores (S.N.I.) Nivel I.

Eulogio Rebollar-Rebollar, Universidad Autonoma del Estado de Mexico

Doctor en Ciencias Agropecuarias y Recursos Naturales, graduado del Posgrado en Ciencias Agropecuarias y Recursos Naturales-Universidad Autónoma del Estado de México

Samuel Rebollar-Rebollar, Universidad Autónoma del Estado de México-Centro Universitario UAEM Temascaltepec

Doctor en Ciencias con Especialidad en Economía, profesor e Investigador de Tiempo Completo en la Universidad Autónoma del Estado de México-Centro Universitario UAEM Temascaltepec. Miembro actual del Sistema Nacional de Investigadores (S.N.I.) Nivel II. Línea de Investigación: Economía Agropecuaria y Comercio Internacional.

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Published

2020-09-01

How to Cite

Hernández-Martínez, J., Rodríguez-Licea, G., Gómez-Tenorio, G., Guzmán-Soria, E., Rebollar-Rebollar, E., & Rebollar-Rebollar, S. (2020). Analysis of the competitiveness on pig farming in Tejupilco and Luvianos, Mexico (2006-2018). Agronomía Mesoamericana, 31(3), 663–677. https://doi.org/10.15517/am.v31i3.39337

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