Sugar cane and by-products of the sugar agro-industry in ruminant feeding: A review

Authors

  • Elizabeth Lagos-Burbano Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (AGROSAVIA).
  • Edwin Castro-Rincón Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (AGROSAVIA). https://orcid.org/0000-0001-9841-8242

DOI:

https://doi.org/10.15517/am.v30i3.34668

Keywords:

rumian activators, fiber, molasses, milk production, live weight

Abstract

Introduction. Sugarcane tends to increase its production demands, considering the world macroeconomic perspectives, due to the high demand of sugar and molasses for agro-industrial production. Objective. The objective of this review was to determine the state of the art about the use of sugarcane (Saccharum spp.) crop and by-products derived from its agro-industrial processing in ruminant feeding. Development. The sugarcane industry, as a species supplier of different raw materials and by-products resulting from the transformation to raw cane sugar or sugar, presents in the majority of countries dedicated to cultivation, some technological issues related mainly to the waste and wastage of bagasse, the cachaza and dehydrated cachaza. However, there are several studies showing the use of by-products in animal feed especially ruminants through various technologies, that improve the quality and availability of nutrients in them to be used by the animal. Conclusions. The sugarcane by-products have been used to make flours, silage, and supplementary blocks. This opens new paths for a sustainable and environmentally friendly production system. Furthermore, they allow to put aside the conception that was had in Colombia that the agro-industrial by-products were of low value and their obtaining generate a negative environmental impact.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguilar, N. 2014. Reconversión de la cadena agroindustrial de la caña de azúcar en Veracruz-México. Nova Sci. 6(12):125-161. doi:10.21640/ns.v6i12.37

Aguirre, J., R. Magaña, S.R., Martínez, A. Gómez, J.C. Ramírez, R. Barajas, y D.E. García. 2010. Caracterización nutricional y uso de la caña de azúcar y residuos transformados en dietas para ovinos. Zootec.Trop. 28:489-497.

Albarracín, L.C., L. Sánchez, y G. García. 2004. Caña de azúcar ensilada: Una alternativa de alimentación para ganado bovino en confinaiento. AGROSAVIA, COL. https://repository.agrosavia.co/bitstream/handle/20.500.12324/15268/42699_46796.pdf?sequence=1&isAllowed=y (consultado 10 mar. 2019).

Aranda, E.M., P. Ruiz, G.D. Mendoza, C.F. Marcoff, J.A. Ramos, y A. Elías. 2004. Cambios en la digestión de tres variedades de caña de azúcar y sus fracciones de fibra. Rev. Cub. Cienc. Agric. 38:137-144.

Ávila, D.N., A.R. Bobadilla, F.A. Castrejón, y L.G. Melgarejo. 2017. Prácticas de producción y aprovechamiento de forrajes. UNAM, MEX. http://papimes.fmvz.unam.mx/proyectos/manuales_nutricion/Aprovechamiento_Forrajes.pdf (consultado 24 mar. 2019).

Balieiro, G., G. Siqueira, R. Reis, J. Nogueira, M. Roth, e A.P. Roth. 2007. Óxido de cálcio como aditivo na ensilagem de cana-de-açúcar. R. Bras. Zootec. 36:1231-1239. doi:10.1590/s1516-35982007000600003

Barker, A.V., T.A. O´brien, and M.L. Stratton. 2000. Description of food processing by-products. In: J.F. Power, and W.A. Dick, editors, Land apolication of agricultural, industrial, and municipal by-products. SSSA Book Series 6. Soil Science Society of America, Madison, WI, USA. p. 63-106. doi:10.2136/sssabookser6.c2

Bastidas, L., R. Ramón, O. De Sousa, A. Valle, y V. Jesús. 2010. Calidad forrajera de cinco variedades de azúcar en Santa Cruz de Bucaral, Estado Falcón, Venezuela. Rev. Estud. Transdiscip. 2(2):63-75.

Benvenutti, M.A., D.R. Pavetti, y F.C. Moreno. 2006. Efecto del tamaño de partícula de caña de azúcar y nivel de suplementación sobre el consumo y ganancia de peso de novillos en confinamiento invernal. Rev. Arg. Prod. Anim. 26:63-69.

Berman, J. 2011. Desarrollo de alimento animal melazado, y enriquecido a partir de insumos no-convencionales y subproductos de la caña de azúcar para engorda de ganado bovino en la etapa de finalización. Instituto Politécnico Nacional, MEX. https://tesis.ipn.mx/handle/123456789/11785 (consultado 18 abr. 2018).

Bolufer, P. 2010. La fotosíntesis C4 de alto rendimiento. Interpresas net, ESP. http://www.interempresas.net/Agricola/Articulos/44231-La-fotosintesis-C4-de-alto-rendimento.html (consultado 11 feb. 2018).

Cabello, A., A. Torres, and O. Almazán. 2008. The economical viability of animal production base on sugarcane co-products under the presente prices commodities. Sugar Tech 10: 25-28. doi:10.1007/s12355-008-0004-2

Cavali, J., O. Gomes, S. Valadares, E.M. Santos, G.G. Pinto, M.V. Santos, M. Oliveira, and J.F. Huback. 2010. Bromatological and microbiological characteristics of sugarcane silages treated with calcium oxide. R. Bras. Zootec. 39:1398-1408. doi:10.1590/S1516-35982010000700002

Castaño, N., P. Goyes, L.C. Albarracin, y F.J. López. 2012. Uso del bagazo enriquecido con el hongo Pleurotus ostreatus, en dietas para bovinos estabulados en ceba. Biotecnol. Sector Agropecu. Agroind. 10(2):25-33.

CENGICAÑA (Centro Guatemalteco de Investigación y Capacitación de la caña en Guatemala). 2014. El cultivo de la caña de azúcar en Guatemala. CENGICAÑA, GTM. https://cengicana.org/files/20170103101309141.pdf (consultado 23 dic.

.

Chavez, M. 2008. Uso de la caña de azúcar como forraje. Ventana Lechera 10(3):45-51.

Chizzotti, F.H.M., O.G. Pereira, S.C. Valadares, M.L. Chizzotti, R.T.S. Rodrigues, L.O. Tedeschi, and T.C. Silva. 2015. Does sugar cane ensiled with calcium oxide affect intake, digestibility, performance, and microbial efficiency in beef cattle? Anim. Feed Sci. Techol. 203:23-32. doi:10.1016/j.anifeedsci.2014.12.014

CONADESUCA (Comité Nacional para el Desarrollo sustentable de la Caña de Azúcar). 2015. Ficha técnica del cultivo de la caña de azúcar (Saccharum officinarum L.). Gobierno de México, MEX. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/141823/Ficha_T_cnica_Ca_a_de_Az_car.pdf (consultado 25 sep. 2018).

Cordeiro, J.D., G.D. Gonçalves, J.M. de-Souza, M. Wagner, A. Pereira, and J.R. Silva. 2017. Biometric and chemical characteristics of sugarcane varieties for use as forage in limiting soil water conditions. R. Bras. Zootec. 56:384-392. doi:10.1590/s1806-92902017000500003

Estrada, J., E. Aranda, G. Pichard, y F.J. Henao. 2013. Ensilaje de caña de azúcar integral enriqucido con porcinaza fresca. Orinoquia 17(1):38-49. doi:10.22579/20112629.47

Estrada, J., N. Villa, y F.J. Henao. 2015. Digestibilidad de un ensilaje de caña de azúcar con porcinaza, y su evaluación en un sistema bovino de doble propósito. Pastos y Forrajes 38(4):25-430.

FAOSTAT. 2016. Producción / rendimiento de azúcar, caña en Mundo. FAO, Roma, ITA. http://www.fao.org/faostat/es/#data/QC/visualize (consultado 23 dic. 2017).

FEDEPANELA (Federación Nacional de Productores de Panela). 2012. Aprovechamiento de subproductos de la caña panelera en la alimentación animal. FEDEPANELA, Bogotá, COL.

Fernández, Y., R. Pedraza, Y. Baños, A. Llanes, I. Torres, J. Montalvan, y A. Noy. 2016a. Indicadores de crecimiento de una población de 48 clones de caña de azúcar (Saccahrum spp.) con valor forrajero. Agrisost 22(3):17-28.

Fernández, Y., R. Pedraza, A. Llanes, Y. Baños, I. Torres, J. Montalván, y Y. Ortega. 2018. Indicadores de la composición química en caña de azúcar según edad de rebrote, cultivar y fracción de la planta. Rev. Prod. Anim. 30(1):1-7.

Fernández, Y., R.M. Pedraza, A. Llanes, J.A. Sánchez, M. León, C.E. González, M.L. Torrez, M. León, C.E. González, M.L. Álvarez, I. Torres, J. Montalván, y A. Noy. 2016b. Digestibilidad in vitro de rebrote del forraje integral de dos nuevos cultivares de caña de azúcar (Saccharum spp. C97-366 y C99-374). Rev. Prod. Anim. 28(1):27-33.

Fundora, O., P.C. Martín, A. Vera, y J.L. Hernández. 2007. Comportamiento productivo, conducta alimentaria y composición de las canales de machos cebú en la etapa de ceba, alimentados con caña de azúcar y concentrados mezclados o no. Rev. Cub. Cienc. Agríc. 41:30-34.

Galindo, R.R., y W.A. Rubio. 2011. Conservación de caña de azúcar picada usando hidroxido de calcio. Proyecto de graduación. Zamorano, HON.

García, H., L. Albarracín, A. Toscano, N. Santana, y O. Insuasty. 2007. Guía tecnológica para el manejo integral del sistema productivo de caña panelera en la alimentación animal. CONECTARURAL, COL. http://conectarural.org/sitio/sites/default/files/documentos/Guia_panelera.pdf (consultado 18 abr. 2018).

García, L., E. Vinent, Y. Sardiñas, and M.R. González. 2016. Protein foliage (kenaf and cassava) in rations of sugarcane without urea, for dairy cows. Pastos y Forrajes 39(3):138-142.

García, R., E. Rios, A. Martínez, F.R. Ramos, J.S. Cruz, y M.C. Cuevas. 2011. Uso de cachaza y bagazo de caña de azúcar en la remoción de hidrocarburos en suelo contaminado. Rev. Int. Contamin. Amb. 27(1):31-39.

Garriz, M., y A. López. 2002. Suplementación con nitrógeno no proteico en rumiantes. Sitio Argentino de Producción Animal, ARG. http://www.produccion-animal.com.ar/informacion_tecnica/suplementacion_proteica_y_con_nitrogeno_no_proteico/07-suplementacion_con_nitrogeno.pdf (consultado 19 abr. 2018).

Gutierrez, D, Y. Gutierrez, P.A. González, A. Elías, R. García, R. Stuart, y L. Sarduy 2014. Utilización de la caña de azúcar en mezclas integrales frescas para la alimentación de corderos. Rev. Centro Azúcar 41(3):64-77.

Guerra, S. 2009. ¿Qué debemos tener en cuenta para incorporar la caña de azúcar en la dieta de nuestros animales? Sitio Argentino de Producción Animal, ARG. http://www.produccion-animal.com.ar/produccion_y_manejo_pasturas/Cania_azucar/22-dieta.pdf (consultado 10 mar. 2019).

Hernández, D. 2002. Utilización de la caña panelera y sus subproductos en la alimentación animal. FEDEPANELA, Bogotá, COL.

Hernández, R. 2011. Conversión de la cachaza azucarera en co-productos de valor agregado para la alimentación de ganado bovino en el marco de un desarrollo sustentable. Tesis MSc., Instituto Politécnico Nacional, Altamira, MEX.

Hidalgo, K., B. Rodríguz, M. Valdivié, y M. Febles. 2009. Utilización de vinaza de destilería como aditivo para pollos en ceba. Rev. Cub. Cienc. Agríc. 43:281-284.

Hill, J., and J.D. Leaver. 2002. Changes in chemical composition and nutritive value of urea treated whole crop wheat during exposure to air. Anim. Feed Sci. Technol. 102:181-195. doi:10.1016/S0377-8401(02)00258-4

Ishikawa, S., S. Ando, T. Sakaigaichi, Y. Terajima, M. Sugiura, and M. Matsuoka. 2007. Dry matter production and N accumulation in sugarcane for use as animal feed. Proc. Soc. Sugar Cane Technol. 26:289-297.

Irisarri, D. 2006. Usos industriales y agrícolas de la vinaza de caña de azúcar. Tecnicaña 10(17):19-24.

Irola, J., Y. García, y J. Hernández. 2016. Bovinos machos en pastoreo restringido complementados con caña de azúcar y maíz. AIA 20(1):43-48.

Juárez, F., J. Vilaboa, y P. Díaz. 2009. La caña de azúcar (Saccharum officinarum): una alternativa para la sustitución del maíz (Zea mays) en la alimentación de bovinos de engorda. Sitio Argentino de la producción Animal, ARG. http://www.produccion-animal.com.ar/informacion_tecnica/invernada_o_engorde_a_corral_o_feedlot/69-cana_azucar.pdf (consultado 22 mar. 2019).

Kling, K.A., S.C. Valadares, H.B. Kling, M. I. Leão, R. F. Diniz, E. Detmann, e P.M. Nalon. 2008. Parâmetros nutricionais de novilhas de corte alimentadas com cana-deaçúcar tratada com óxido de cálcio e diferentes níveis de concentrado. R. Bras. Zootec. 37:1301-1310. doi:10.1590/S1516-35982008000700023

Llanes, D. 2012. Desarrollo técnico-económicamente viable de harinas forrajeras predigeridas y enriquecidas proteicamente a partir del bagazo de caña de azúcar. Tesis M.Sc., Instituto Politécnico Nacional, Altamira, MEX.

Loh, Y.R., D. Sujan, M.E. Rahman, and C.A. Das. 2013. Sugarcane bagasse - The future composite material: a literatura review. Res. Conserv. Recycling 75:14-22. doi:10.1016/j.resconrec.2013.03.002

López, I., E. Aranda, J. Ramos, y G. Mendoza. 2003. Evaluación nutricional de ocho variedades de caña de azúcar con potencial forrajero. Rev. Cub. Cienc. Agríc. 37:381-386.

Martín, P.C. 2004. La melaza en la alimentación del ganado vacuno. AIA 8(3):3-19.

Martín, P.C. 2005. El uso de la caña de azúcar para la producción de carne y leche. Rev. Cub. Cienc. Anim. 39:427-438.

Martin, P.C. 2009. El uso de residuales agroindistriales en la alimentación animal en Cuba: pasado, presente y futuro. AIA13(3):3-10.

Martínez, A.L., y J.F. Sánchez. 2007. Efectos del nitrato en la alimentación de rumiantes. Engormix, Montreal, CAN. https://www.engormix.com/ganaderia-carne/articulos/efectos-nitrato-alimentacion-rumiantes-t26899.htm (consultado 21 mar. 2019).

Mathier, D., P. Saleme, M. Bragachini, F. Sanchez, M. Bragachini, y J. Mendez. 2013. La caña de azúcar como cultivo energético. INTA, ARG. https://inta.gob.ar/documentos/la-cana-de-azucar-como-cultivo-energetico (consultado 24 set. 2018).

Menezes, A.M., C.A. Cruz, C.B. Tanure, V. Peripolli, M.B. Castro, H. Louvandini, and C. McManus. Evaluation of carcass and muscle traits in Santa Ines female lambs finished with different agricultural products. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec. 68:1259-1266. doi:10.1590/1678-4162-8681

Mesén, M., y J.R. Durán. 2011. La caña de azúcar (Saccharum officinarum) y su uso en la ganadería. INTA, LAICA, y MAG, Sna José, CRI.

Monroy, J.M., E. Aranda, G, Mendoza, J.A. Ramos, J. Herrera, M. Cobos, y F. Izquierdo. 2006. Elaboración y conservación de Saccharina a partir de caña de azúcar integral, con la adición de melazay pulidura de arroz. Rev. Cub. Cienc. Agríc. 40(2):167-172.

Moreno, F.L. 2007. La caña panelera (Saccharum officinarum) en la alimentación del ganado. Panela Monitor. www.panelamonitor.org/documents/353/la-cana-panelera-saccharum-officinarum-en-la-alime/download/ (consultado 24 set. 2018).

Nogueira, F., M. Dal-Secco, D. Azevedo, D. de-Sousa, e J. Santos. 2012. Desempenho de novilhas de corte alimentadas com cana hidrolisada. Ciênc. Anim. Bras.13(1):8-14. doi:10.5216/cab.v13i1.8396

Nussio, L.G., P. Schmidt, e A.F. Pedroso. 2003. Silagem de cana-de- açúcar. Embrapa, BRA. https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/46603/1/PROCI2003.00077.pdf (consultado 24 mar. 2019).

Orta, V. 2016. Cogollo de caña de azúcar pre-digerido y suplementado como alternativa alimenticia sustentable para becerras de reemplazo de raza Jersey. Tesis M.Sc., Instituto Politécnico Nacional, Altamira, MEX.

Pachón, F., G. Tovar, N. Urbina, y N. Martínez. 2005. Uso de subproductos de caña panelera como suplemento alimenticio para ganado bovino y para evitar la contaminación ambiental. Rev. Med. Vet. Zootec. 52:79-90.

Pádua, F., C. Fontes, J. Almeida, B. Deminicis, L. Almeida, O. Neto, and V. Oliveira. 2014. Fermentation characteristics of silage of sugar cane treated with calcium oxide, Lactobacillus buchneri an their associations. Am. J. Plant Sci. 5:636-646. doi:10.4236/ajps.2014.55078

Pedroso, A.F., L.G. Nussio, D.R. Santana, S.F. Paziani, J.L. Ribeiro, L.J. Mari, and J. Horii. 2008. Fermentation, losses, and aerobic stability of sugarcane silages treated with chemical or bacterial additives. Sci. Agric. 56:589-594. doi:10.1590/S0103-90162008000600004

Pina, D.S., L.O. Tedeschi, S.C. Valdares, J.A.G. Azevedo, E. Detmann, and R. Anderson. 2009. Influence of calcium oxide level and time of exposure to sugarcane on in vitro and in situ digestive kinetics. Anim. Feed Sci. Technol. 153:101-112. doi:10.1016/j.anifeedsci.2009.06.005

Ramírez, H., A. Salcedo, E. Briones, F. Lucero, A. Cárdenas, C. Marcof, y J. Martínez. 2014. Rendimiento, caracterización morfólogica y bromatológica de la punta de caña de azúcar en la Huasteca Potosina, México. Rev. Cub. Cienc. Agríc. 48:411-415.

Reyes, J., O. Montañez, C. Guerra, y J. Palma. 2014. Efecto del ensilado de caña de azúcar en los parámetros productivos de vaquillas Holstein-Friesian para reemplazo. Rev. MVZ Córdoba 19:3962-3969.

Reddy, G.V.N, K.J. Reddy, and D. Nagalakshmi. 2002. Effect of expander-extruder processed complete diet containing sugarcane bagasse on growth and nutrient utilization in ongole bull calves. Indian J. Anim. Sci. 72:406-409.

Ribeiro, L.S.O., A.J.V. Pires, B.D. Pinho, G.G.P. Carvalho, e M.A.L. Freire. 2009. Valor nutritivo da cana-de-açúcar hidrolisada com hidróxido de sódio ou óxido de cálcio. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec. 61:1156-1164. doi:10.1590/S0102-09352009000500019

Rodrigues, A. 1999. Cana-de-açúcar como recurso forrageiro para a alimentação de bovinos na época da seca. Embrapa, BRA. https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPPSE/13122/1/PROCIAAR2000.00070.pdf (consultado 21 mar. 2019).

Rodríguez, E. 2005. La dextranasa a lo largo de la industria azucarera. Biotecnol. Aplicada 22(1):11-19.

Rodríguez, D., P.C. Martín, F. Alfonso, A.V. Enríquez, y L. Sarduy. 2009. Forraje de caña de azúcar como dieta completa o semicompleta en el comportamiento productivo de toros mestizos Holstein x Cebú. Rev. Cub. Cienc. Agríc. 43(3):231-234.

Rodríguez, D., O. Tuero, y L. Sarduy. 2013. Fuentes de materias primas en el concentrado para evaluar el comportamiento productivo de toros mestizos Holstein alimentados con forraje de caña de azúcar. Rev. Cub. Cienc. Agríc. 47:19-21.

Santos, W., T.M. Carvalho, C.C. Cavalcanti, A.M. Espindola, S.G. Mesquita, A. Neves, y B. Araújo. 2014. Características y estabilidad aeróbica de ensilajes de caña de azúcar, tratada con urea, NaOH y maíz. Pastos y Forrajes 37(2):182-190.

Sierra, O. 1981. Valor nutritivo y utilización de la caña de azúcar y sus subproductos en la alimentación animal. AGROSAVIA, COL. https://repository.agrosavia.co/handle/20.500.12324/22259 (Consultado 8 oct. 2018).

Soarez, M.F., T. Teresinha, R. Dias, A. Ferreira, and J.A. da-Silva. 2012. Metabolism and ruminal parameters of Holstein × Gir heifers fed sugarcane and increasing levels of crude protein. R. Bras. Zootec. 41:2101-2109. doi:10.1590/S1516-35982012000900019

Sousa, R.C., R.B. Reis, F.C. Lopez, M.H. Mourther, A.M. Lana, F.A. Barbosa, e B.M. Sousa. 2015. Efeito da adição de teores crescentes de ureia na cana-de-açúcar em dietas de vacas em lactação sobre a produção e composição do leite e viabilidade econômica. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec. 67:564-572. doi:10.1590/1678-7799

Suarez, C., C.A. Guevara, E. Carrera, A. Bell, y N. Sánchez. 2016. Formulación de una nueva miel-urea para alimento animal. ICIDCA 50(2):53-57.

Svartz, H., M. Gonzalez, N. Arrigo, y R. Palma. 2005. Bagazo de caña desmedulada: su empleo como sustrato en un cultivo de geranio. Rev. Facultad Agron. 24(2):107-112.

Timana, M., M.G. Echevarría, M.A. Buendía, y A.C. Cordero. 2017. Alimentar con cogollo de caña tratado hace más eficiente los costos de producción de leche en vacuno. Agroindust. Sci. 7(2):67-71. doi:10.17268/agroind.sci.2017.02.02

Torres, J.A. 2011. Alternativas para alimentación de bovinos con base en la caña de azúcar. LAICA, CRC. https://www.laica.co.cr/biblioteca/servlet/DownloadServlet?c=443&s=2521&d=32915 (consultado 21 mar. 2019).

Vélez, M., H. Sánchez, y C.V. Duran. 2014. Evaluación de la suplementación energética durante el crecimiento de novillas lecheras de reemplazo utilizando el modelo CNPS. Trop. Subtrop. Agroecosyst. 17:143-154.

Villar, J. 2010. Alimento animal y energía de la caña de azúcar. ICIDCA 43(1):4148.

Zérega, L. 1993. Manejo y uso de la cachaza en suelos cañameleros. Caña de Azúcar 11(2):1-10.

Published

2019-09-01

How to Cite

Lagos-Burbano, E., & Castro-Rincón, E. (2019). Sugar cane and by-products of the sugar agro-industry in ruminant feeding: A review. Agronomía Mesoamericana, 30(3), 917–934. https://doi.org/10.15517/am.v30i3.34668

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2