Dynamics production of corn and beans in Mexico from 1980 to 2014

Authors

  • Mauricio De los Santos Ramos Colegio Superior Agropecuario del Estado de Guerrero
  • Teolincacihuatl Romero Rosales Colegio Superior Agropecuario del Estado de Guerrero
  • Encarnación Ernesto Bobadilla Soto Colegio Superior Agropecuario del Estado de Guerrero

DOI:

https://doi.org/10.15517/ma.v28i2.23608

Keywords:

corn importation, bean importation, crop performance.

Abstract

The objective of this work was to evaluate the dynamic of corn and bean production in Mexico. Retrospective analysis was conducted in order to identify critic points, changes and adjustments given in the sector, as a result of Mexican government policies. Data was obtained from SAGARPA, Bank of Mexico, Secretary of Economy and Food and Agriculture Organization. Indicators were evaluated, as annual average growth rate (TCMA) and growing indicators, trends and real prices were evaluated. When doing the analysis, it was considered as a variable the country as a whole. The data of plantings, production, prices and imports of corn and beans in Mexico between 1980 and 2014 was analyzed. The plantings of corn and beans showed a decrease of 1.8 million and 193 thousand hectares respectively, the performance of corn increased on 1.47 t/ha and for beans, and 160 kg/ha for corn production and had a TCMA of 1.8% equivalent to 10.1 million tons, and beans had a TCMA of 0.89% with an increase of 338 783 t. Corn and beans, at constant prices, had a decrease of 64.6% and 59.0%, the decreased was of 441.9 and 976.3 dollars per ton respectively. The imports of corn had a TCMA of 2.84% ending 2012 with 9.5 million tons, the imports of beans don’t show any trend. The critic point of imports began with the North American Free Trade Agreement, where Mexico changed from a close economy to an open one, in which the government stimulates more imports, than national production. 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Encarnación Ernesto Bobadilla Soto, Colegio Superior Agropecuario del Estado de Guerrero

Doctorado en Ciencias Agropecuarias y Recursos Naturales de la Universidad Autónoma del Estado de México. Realizo una estancia  posdoctorado en el Instituto de Investigaciones Agropecuarias y forestales de la Universidad Michoacana de San Niccolás de Hidalgo. Tiene el reconocimiento del Sistema Nacional de Investigadores  del CONACYT (SNI C). Ha publicado 16 artículos científicos en varias revistas y un libro.

References

Ayala, A.V., R. Schwentesius, G. Almaguer, y A. Gómez. 2008. Competitividad del frijol mexicano frente al de Estados Unidos en un contexto de liberalización comercial. Región y Sociedad 20(42):37-72.

Bautista, J.A., y J. Ramírez. 2008. Agricultura y pluriactividad de los pequeños productores de agave en la región del mezcal, Oaxaca, México. Agric. Téc. Méx. 34:443-451.

Banco de México. 2005. Índices de precios. http://www.banxico.org.mx/SieInternet/consultarDirectorioInternetAction. do?accion=consultarCuadro&idCuadro=CP171&locale=es (consultado set. 2015).

Bobadilla, S.E., G. Rivera, y L. Del Moral. 2010. Factores de competitividad del cultivo de lechuga en Santa María Jajalpa, Estado de México. Análisis Económico 59:143-154.

Calva, J.L., R. Schwentesius, y A. Gómez. 2006. La economía mexicana en el décimo año del TLCAN y re exiones sobre la agricultura. http://fdclberlin.de/fileadmin/fdcl/rita052004.pdf (consultado oct. 2015).

Carton, G.H. 2009. La nueva estructura ocupacional en los hogares rurales mexicanos En: G.H. Carton, y V.L. Martínez, editores, La pluriactividad en el campo latinoamericano. FLACSO, ECU. p. 273-307.

Carrera, C.B. 2008. La ovinocultura en México: alternativa para los productores rurales? Avances Cuadernos de Trabajo 207:1-17.

CONEVAL (Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social). 2015. Medición de la pobreza en México y en las entidades federativas 2014. http://www.coneval.org.mx/Medicion/Documents/Pobreza%202014_CONEVAL_web. pdf (consultado jun. 2016).

DOF (Diario Oficial de la Federación). 2001. Ley de desarrollo rural sustentable. http://www.diputados.gob.mx/LeyesBiblio/pdf/235.pdf (consultado oct. 2015).

Dussel, P.E. 2004. Efectos de la apertura comercial en el empleo y el mercado laboral de México y sus diferencias con Argentina y Brasil (1990-2003). Unidad de Análisis e Investigación sobre el Empleo, Ginebra, SUI.

FAO. 2011. The state of the world’s land and water resources for food and agriculture. Managing systems at risk. FAO, Rome, ITA.

FAOSTAT. 2016. Composición de la población en México. http://faostat3.fao.org/browse/area/138/S (consultado jun. 2016).

FIRA (Fideicomisos Instituidos en Relación a la Agricultura). 2015. Panorama Agroalimentario Frijol 2015. https://www.gob. mx/cms/uploads/attachment/file/61950/Panorama_Agroalimentario_Frijol_2015.pdf (consultado jun. 2016).

FIRA (Fideicomisos Instituidos en Relación a la Agricultura). 2001. El frijol en México Competitividad y oportunidades de desarrollo. Boletín Informativo No. 316. FIRA, Morelia, MEX.

Flores, V.C., P. Ponce, y P. Ramírez. 2007. Situación del maíz y la tortilla. CIESTAAM, Universidad Autónoma Chapingo, Estado de México, MEX.

García, J.A., G. Rodríguez, A. Sáenz, y S. Rebollar. 2006. Políticas para mejorar la competitividad de la producción de maíz y frijol en México. Rev. Fitotec. Mex. 29:115-121.

González, E.A., y M. Alferes. 2010. Competitividad y ventajas competitivas de la producción de maíz en México. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 1:381-396.

González, M.A., y J. Ávila. 2014. El maíz en Estados Unidos y en México. Hegemonía en la producción de un cultivo. Argumentos 75:215-237.

González, E.A., y Y. Sánchez 2008. Ine ciencia de las transferencias del estado a la agricultura mexicana. Rev. Mex. Ec. Agríc. y de los Rec. Nat 1:7-26.

González-Estrada, A. 2009. Estimación de las estructuras agrarias y económicas de la producción de maíz y frijol en México. Rev. Mex. Ec. Agríc. y de los Rec. Nat. 2(1):7-30.

Guzmán, S.E., M. De-la-Garza, J. González, y J. Hernández. 2014. Análisis de los costos de producción de maíz en la Región Bajío de Guanajuato. Análisis Económico 70:145-156.

Herrera, B.E., A. Macías, R. Díaz, M. Valadez, y A. Delgado. 2002. Uso de semilla criolla y caracteres de mazorca para la selección de semilla de maíz en México. Rev. Fitotec. Mex. 25:17-23.

INEGI (Instituto Nacional de Estadística y Geografía). 2016. Encuesta nacional agropecuaria. 2014. http://www.inegi.org.mx/ saladeprensa/boletines/2015/especiales/especiales2015_08_8.pdf (consultado set. 2016).

Martínez, G.A. 1982. Métodos econométricos. Colegio de Posgraduados, Motecillos, Estado de México, MEX.

Márquez, B.S., R. Schwentesius, A. Ayala, y A. Kalil 2006. La globalización y su efecto en la producción agrícola de las zonas áridas y semiáridas de México. Rev. Chapingo Serie Zonas Áridas 5:107-116.

Messina, V. 2014. Nutritional and health bene ts of dried beans. Am. J. Clin. Nutr.100:437-44.

Moreno, L.I. 2014. Dependencia de México a las importaciones de maíz en la era del TLCAN. Tesis MSc., Colegio de la Frontera Norte, Baja California, MEX.

Osorio-García, N., H. López-Sánchez, B. Ramírez-Valverde, A. Gil-Muñoz, y N. Gutiérrez-Rangel. 2015. Producción de maíz y pluriactividad de los campesinos en el Valle de Puebla, México. Nova Scientia 14:577-600.

Ortega, R.C., y R. Ochoa 2003. El frijol mexicano y el nuevo siglo. Claridades Agropecu. 124:6-15.

Retes, R.F. 2010. Demanda de tortilla de maíz en México, 1996-2008. Tesis Dr., Colegio de Posgraduados, Texcoco, Estado de México, MÉX.

Rodríguez-Licea, G., J. García-Salazar, S. Rebollar-Rebollar, y A. Cruz-Contreras. 2010. Preferencias del consumo de frijol (Phaseolus vulgaris L.) en México: factores y características que influyen en la decisión de compra diferenciada por tipo y variedad. Paradigma Económico 2(1):121-145.

SAGARPA (Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación). 2011. Estudio de gran visión y factibilidad económica y financiera para el desarrollo de infraestructura de almacenamiento y distribución de granos y oleaginosas para el mediano y largo plazo a nivel nacional. MEX. http://www.sagarpa.gob.mx/agronegocios/documents/ estudios_promercado/granos.pdf (consultado jun. 2015).

SAGARPA-SIACON (Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación-Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera). 2006. Situación actual y perspectivas del frijol en México 2000–2005. http:// www.campomexicano.gob.mx/portal_siap/Integracion/EstadisticaDerivada/ComercioExterior/Estudios/Perspectivas/ Frijol00-05.pdf (consultado sept. 2015).

San-Juan-Mejía, Z.M., M.A. Martínez-Damián, y R. García-Mata. 2007. Efecto de las importaciones de carne de cerdo sobre el mercado de carne de res en México. Agrociencia 41:929-938.

SEDAGRO (Secretaría de Desarrollo Agropecuario). 2012. Plan rector sistema producto estatal maíz. http://dev.pue.itesm.mx/ sagarpa/estatales/EPT%20COMITE%20SISTEMA%20PRODUCTO%20MAIZ%20EDO%20DE%20MEX/PLAN%20 RECTOR%20QUE%20CONTIENE%20PROGRAMA%20DE%20TRABAJO%202012/PR_MAIZ_MEX_2012.pdf. (consultado sept. 2015).

Serrano, L.M. 2004. Análisis del caso frijol. Universidad Autónoma Chapingo y Secretaría de Economía, MEX.

Turrent, F.A. 2009. Potencial productivo de maíz. Rev. Ciencias 92-93:126-129.

Turrent, F.A., W. Timothy, y G. Elise. 2012. Factibilidad de alcanzar el potencial productivo de maíz de México. GDAE Working Paper No. 12-03. Woodrow Wilson International Center for Scholars, WA, USA.

USDA-ERS (United States Department of Agriculture-Economic Research Services). 2006. Dry beans: policy. https://www.ers. usda.gov/topics/crops/vegetables-pulses/dry-beans/ (accessed sept. 2015).

Published

2017-04-30

How to Cite

De los Santos Ramos, M., Romero Rosales, T., & Bobadilla Soto, E. E. (2017). Dynamics production of corn and beans in Mexico from 1980 to 2014. Agronomía Mesoamericana, 28(2), 439–453. https://doi.org/10.15517/ma.v28i2.23608