Evaluation for yield and quality of oil from seven Ricinus communis varieties.

Authors

  • Paola Andrea Rivera-Brenes Universidad Estatal a Distancia (UNED).
  • Jesús Hernández-López Ministerio Agricultura y Ganadería (MAG).

DOI:

https://doi.org/10.15517/am.v27i1.21898

Keywords:

energy crops, biomass, fatty acids, bioenergy.

Abstract

The objective of this work was to evaluate the yield and quality of oil from seven Ricinus communis varieties. The morphological properties (height of plant, productive branches, length of clusters), yield of seed, and oil quality. The evaluation was conducted at the Fabio Baudrit Moreno Experimental Station of the University of Costa Rica, Alajuela, Costa Rica, from September 2013 to April 2014. A randomized complete block design with a density of 5000 plants/ha was used for the evaluation. The varieties evaluated were ColBio RH 171,09, ColBio HR 205, ColBio HR 268, ColBioHR 157, 401, and NIC. The parameters evaluated showed significant difference (a<0.05). The seven varieties constituted all medium-sized plants. The average was four productive branches for all varieties. ColBio HR 268, ColBio HR 205, and ColBio HR 171 obtained the longer cluster. Stem diameter showed an average between 3 and 4 cm for the seven treatments. In relation toseed yield, variety NIC had the lowest value (860 kg/ha), while ColBio HR 171, 09, ColBio HR 205, and 268 had the highest yield with an average of 2377kg/ha. Oil content was higher for treatments 401 (88%) and ColBio HR 171 (87%). The array 09 showed the highest content of ricinoleic acid (80%), followed by ColBio HR 268 (69%) placing both also among the varieties with higer seed yield, but with lower oil content.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Benjumea, P., J.R. Agudelo, y L.A. Ríos. 2009. Biodiesel: producción, calidad y caracterización. Editorial Universidad de Antioquia, Medellín, COL.

Bermúdez, L. 2014. Biodiesel: máquina natural de desarrollo en Nicoya, Guanacaste. Intersedes Vol. XV, N 032. http://www.intersedes.ucr.ac.cr/ojs/index.php/intersedes/article/viewFile/441/421 (consultado 10 mayo 2014).

Cabrales, R., y J.L. Marrugo. 2010. Rendimiento en semilla y análisis de calidad del aceite de higuerilla. Informe final. Universidad de Córdoba. http://web.www3.unicordoba.edu.co/sites/default/files/Informe%20Final_%20FCA%2011-08%20Roberto%20Cabrales%20Rodr%C3%ADguez.p df (consultado 15 mayo 2014).

Canoira, L., G. García., J. Alcántara., R. Lapuerta, and M. García. 2010. Fatty acid metyl esters (FAMEs) from castor oil: Production process assessment and synergistic effects in its properties. Renewable Energy

:208-217.

Chierice, G.O., e S.C. Neto. 2001. Aplicacão industrial do óleo. En: M. Pedrosa de Azevedo, e E. Ferreira Lima, editores, O agronegócio da mamona no Brasil. Embrapa Algodão, Campina Grande, BRA. p. 89-118.

Córdoba, O. 2012. Comportamiento ecofisiológico de variedades de higuerilla (Ricinus communis L) para la producción sostenible de aceite y biodiesel en diferentes agroecosistemas colombianos. Tesis Ph.D. en Ciencias Agropecuarias- Área Agraria. Universidad Nacional de Colombia, Medellín, COL.

Correa, M. 2014. Análisis comparativo de características físicas y fitoquímicas del aceite de ricino generado en semillas de ecotipos autóctonos de higuerilla (Ricinus communis) en Tungurahua y Manabí. Trabajo graduación Ing. Bioquímica, Universidad Técnica de Ambato, Ambato, ECU.

Dueñas, V.M., y J.G. Uscocovich. 2012. Evaluación de 10 cultivares promisorios de higuerilla (Ricinus communis). Tesis Ing. Agr., Universidad Técnica de Manabí, ECU.

Elías, X. 2012. Tratamiento y valorización energética de residuos. Fundación Universitaria Iberoamericana, Madrid, ESP.

Hernández, M.A., A. Chávez, y H. Bourges. 1977. Valor nutritivo de los alimentos mexicanos. Tablas de uso práctico. Instituto Nacional de la Nutrición, MEX.

Karaj, S., and J. Müller. 2010. Determination of physical, mechanical and chemical properties of seeds and kernels of Jatropha curcas L. Ind. Crops Prod. 32(2):129-138.

Kartha, S. 2006. Bioenergía y agricultura: promesas y retos. Instituto Internacional de Investigación sobre Políticas Alimentarias (IFPRI). Enfoque 14. Resumen 4 de 12. IFPRI, USA.

Loaiza, F. 2003. Cinética de la reacción de transesterificación del aceite de higuerilla en la obtención de biodiesel. Trabajo de grado Ing. Química, Universidad Nacional de Colombia. http://www.bdigital.unal.edu.co/987/1/francialoaiza.2003.pdf (consultado 5 mayo 2014).

López, R.G. 1998. Botánica: Anatomía, morfofisiología y diversidad. Universidad Autónoma Chapingo, Dirección General de Difusión Cultural, México D.F., MEX.

Machado, R., J. Suárez, y M. Alfonso. 2012. Caracterización morfológica y agroproductiva de procedencias de Ricinus communis L. para la producción de aceite. Pastos y Forrajes 35:381-392.

Meneses, D. 2011. Caracterización y selección de microorganismos asociados a residuos lignocelulósicos (fruto y torta) de la higuerilla (Ricinus communis). Proyecto de grado esp. Microbiol. Indust., Universidad Católica de Manzanares, COL.

Metcalfe, L., and C. Wang. 1981. Rapid preparation of fatty acid methyl esters using organic base-catalyzed transesterification. J. Chromatogr. Sci. 19:530-535.

Pérez, A., y J. Dumar. 2011. Análisis del ciclo de vida para la producción de biodiesel a partir de aceite de higuerilla y etanol. Trabajo de grado Ing. Química, Universidad Industrial de Santander, Colombia.http://tangara.uis. edu.co/biblioweb/tesis/2011/142298.pdf (consultado 5 mayo 2014).

Rico, H., L.M. Tapia, R. Teniente, A. González., M. Hernández, J.L. Solís, y A. Zamarripa. 2011. Guía para cultivar higuerilla (Ricinus communis) en Michoacán. Folleto técnico Núm. 1. INIFAP, Valle de Apatzingán, MEX.

Ríos, G. 2008. Higuerilla. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (CORPOICA). http://www.corpoica.org.co/SitioWeb/Comunidades/verpregunta.asp?idpreg=125 (consultado 15 oct. 2013).

Sánchez, I., y K. Huertas. 2012. Obtención y caracterización de biodiesel a partir de aceite de semillas de Ricinus communis (higuerilla) modificadas genéticamente y cultivadas en el eje cafetero. Trabajo de grado Químico Indust., Universidad Tecnológica de Pereira, COL. http://repositorio.utp.edu.co/dspace/bitstream/11059/3048/1/6626S211.pdf (consultado 15 mayo 2014).

Severino, L.S. 2010. Sequential defoliations influencing the development and yield components of castor plants (Ricinus communis L.). Indust. Crops Products 32:400-404.

Sinhg, S.P., and D. Sinhgh. 2010. Biodiesel production through the use of different sources and characterization of oils and their esters as the substitute of diesel: A review. Renew. Sustainable Energy Rev. 14:200-216.

Weiss, E.A. 1983. Oilseed crops. Longman, London, GBR.

Published

2015-12-09

How to Cite

Rivera-Brenes, P. A., & Hernández-López, J. (2015). Evaluation for yield and quality of oil from seven Ricinus communis varieties. Agronomía Mesoamericana, 27(1), 183–190. https://doi.org/10.15517/am.v27i1.21898