Nutrición Animal Tropical Journal ISSN electrónico: 2215-3527

OAI: https://www.revistas.ucr.ac.cr/index.php/nutrianimal/oai
Productive and economic description of a commercial cattle finishing system in the northern zone
Portada tilapia
PDF (Español (España))
HTML (Español (España))
EPUB (Español (España))

Supplementary Files

Audio (Español (España))

Keywords

suplementación
eficiencia productiva
ganancia diaria de peso
pastoreo
rentabilidad
supplementation
productive efficiency
daily weight gain
grazing
profitability

Abstract

The objective of this study was to describe and analyze the productive and economic performance of a commercial finishing cattle system under an intensive grazing scheme with strategic supplementation during the period between 2009 and 2016. The supplementation showed a positive impact when the bulls spend 183 days on the farm with a daily weight gain of 1,067 kg to 94 days with 1,871 kg; this reduction in farm increased the number of production cycles per year, from selling 112 animals in 2009 to 811 in 2016. Thus, the net profit per bull in 2009 increased from ₡31.410.19 to ₡52.618.33 in 2016. Finally, the profitability percentage was similar in the years evaluated, oscillating between 6% and 7%. It is concluded that strategic supplementation made a great improvement in the productive and economic performance of the production system.

https://doi.org/10.15517/nat.v16i2.53458
PDF (Español (España))
HTML (Español (España))
EPUB (Español (España))

References

Aguilera-Saldaña, B., A. Valverde-Abarca, J. Rodríguez-González. 2018. Evaluación del uso de subproductos agroindustriales y promotores de crecimiento sobre rendimientos de novillos en pastoreo. Nutrición Animal Tropical, 12 (2): 20-40. doi: 10.15517/NAT.V12I2.34389.

Anele, U.Y., E.M. Domby, M.L. Galyean. 2014. Predicting dry matter intake by growing and finishing beef cattle: Evaluation of current methods and equation development. Journal of Animal Science, 92 (6): 2660–2667. doi: 10.2527/jas.2014-7557.

Arelovich, H.M., C.S. Abney, J.A. Vizcarra, M.L. Galyeanm. 2008. Effects of dietary neutral detergent fiber on intakes of dry matter and net energy by dairy and beef cattle: Analysis of published data. The Professional Animal Scientist, 24 (5): 375-383. doi: 10.15232/S1080-7446(15)30882-2.

Camacho, F.G. 2012. Evaluación de distintos porcentajes de aporte de materia seca (20, 40 y 60%) de una ración suplementaria (sacharina + maíz molido), del total de materia seca requerida (2% P.V.), en el engorde de toretes. Tesis Lic. en Agronomía. Universidad Nacional de Loja. Loja, Ecuador. 86 pp.

Campos-Granados, C., J. Arce-Vega. 2016. Sustitutos de maíz utilizados en la alimentación animal en Costa Rica. Nutrición Animal Tropical, 10 (2): 91-113. doi: 10.15517/NAT.V10I2.27327.

Carrillo-Herrera, J., M. Murillo-Ortiz, E. Herrera-Torres, F. Carrete-Carreón, O. Reyes-Estrada, F. Livas-Calderón. 2016. Rendimiento productivo y calidad de la canal de becerros alimentados con un precursor glucogénico. Abanico Veterinario, 6 (1): 4-12.

Duarte, M.S., P.V.R. Paulino, M.A. Fonseca, L.L. Diniz, J. Cavali, N.V.L. Serao, y L.A.M. Gomide. 2011. Influence of dental carcass maturity on carcass traits and meat quality of Nellore bulls. Meat Science, 88: 441-446. doi: 10.1016/j.meatsci.2011.01.024.

Herrera-Muñoz, J.I., E. Solís-Carmona y G. Zúñiga-Arias. 2016. Análisis de factores determinantes del precio en la cadena de valor de la carne bovina en Costa Rica. Nutrición Animal Tropical, 10 (2): 1-19. doi: 10.15517/NAT.V10I2.26110.

Lovett, D., S. Lovell, L. Stacka, J. Callana, M. Finlay, J. Conolly, y P.F. O'Mara. 2003. Effect of forage/concentrate ratio and dietary coconut oil level on methane output and performance of finishing beef heifers. Livestock Production Science, 84 (2): 135-146. doi: 10.1016/j.livprodsci.2003.09.010.

Martínez- Machado, A. 2018. Tabla de composición bromatológica de forrajes utilizados para la alimentación de animales en Costa Rica. Primera Edición. Centro de Investigación en Nutrición Animal, Facultad de Ciencias Agroalimentarias. Universidad de Costa Rica. 78 pp.

Mata-Arias, L. 2017. Tabla de composición de materias primas usadas en alimentos para animales. Segunda Edición. Centro de Investigación en Nutrición Animal, Facultad de Ciencias Agroalimentarias. Universidad de Costa Rica. 143 pp. ISBN 978-9968-919-31-9.

Ortega-Aguirre, C.A., C. Lemus-Flores, J.O. Bugarín-Prado, A. Santiago, A. Ramos-Quirarte, O. Grageola-Núñez y J.A. Bonilla-Cárdenas. 2015. Características agronómicas, composición Bromatológica, digestibilidad y consumo animal en cuatro especies de pastos de los géneros Brachiaria y Panicum. Tropical and Subtropical Agro-ecosystems,18 (3): 291-301.

Pimentel, M.S., L.A. Parra, y T.P. Rojas. 2009. Evaluación técnico-económica del acabado de novillos mestizos con suplementación y pastoreo intensivo. Tesis Lic. en Medicina Veterinaria y Zootecnia. U.A.G.R.M. Santa Cruz de la Sierra, Bolivia.

Retes-López, R., M. Rivera, F. Ibarra-Flores, S. Moreno-Medina y F.G. Denogean-Ballesteros. 2013. Análisis de rentabilidad de repasto de becerros en Sonora. Revista Mexicana de Agronegocios, 33: 588-598.

Rubio-Lozano, M.S., R.D. Méndez-Medina, K. Reyes-Mayorga, M.E. Rubio-García, M.A. Ovando, T.M. Ngapo y, F.A. Galindo-Maldonado. 2015. Effect of an allostatic modulator on stress blood indicators and meat quality of commercial young bulls in Mexico. Meat Science, 105: 63-67. doi: 10.1016/j.meatsci.2015.03.012.

Rojas-Bourrillon, A. y C. Campos-Granados. 2015. Hacia sistemas más intensivos en la producción de carne: pastoreo con suplementación, semiestabulación y estabulación. UTN Informa, 74: 14-21.

Troncoso, H. 2014. Factores de consumo para rumiantes para estimar la demanda de forraje. Entorno Ganadero, 45 (1): 7-25.

Verdecia, R., Herrera, S., Ramírez, J.L., Leonard, I., Bodas, R., Andrés, S., Giráldez, F., Álvarez, F.J., López, S. 2012. Valoración nutritiva del Panicum maximum cv. Mombasa en las condiciones climáticas del Valle del Cauto, Cuba. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 46 (1): 97-101.

Comments

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Downloads

Download data is not yet available.